Sayfalar

HOŞGELDİNİZ, ŞEREF VERDİNİZ...

6 Ağustos 2013 Salı

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN MEHMET BARLAS



Mehmet AYSAN
Twitter : @mhmtaysn

Uzun zamandır yazdığı yazılarla gündem olamayan, unutulmaya yüz tutmuş Mehmet Barlas, son günlerde cemaat aleyhine yazdığı yazılarla, yetmiş yaşından sonra yeniden gündem olmayı başardı. Önce Fethullah Gülen hocaefendiyi Soros’a benzettiği röportajıyla gündeme geldi, ardından Zaman ve Today’s Zaman gazetelerine yönelik yazdığı eleştiri yazısıyla. Son olarak da bugün Zaman gazetesi GYY Ekrem Dumanlı’ya verdiği cevapla.

Yazısında Ekrem Dumanlı için küçültücü ifadeler kullanan Mehmet Barlas, bu üslubuyla kendisini gerçekten tanımayanları şaşırttı. Fakat uzun yıllardır Mehmet Barlas’ı bilenler, bu üslubun çok yabancısı değillerdi. Beyaz Türklüğün kendisine yüklediği misyonla centilmen edalarında konuşan, musiki programlarında boy gösteren Mehmet Barlas’ın gerçek yüzü aslında yakın zamanda ortaya çıkmıştı.

Birkaç yıl önce, Ahmet Hakan’la girdiği polemikte, “Sentetik Türk, Çakma Nişantaşılı, Kenarın dilberi, Cahil, Mütecaviz” ifadeleriyle cevap veren Barlas’ın kendisini “eleştiriye açık biri olarak” görmesi biraz komik kaçmıştı. Ahmet Hakan’ın kendisine yönelttiği, “evinde darbeci Kenan Evren’i ağırladın mı?” sorusu, Mehmet Barlas’ı zıvanadan çıkarmaya yetmişti.

Evet bu günlerde darbe karşıtı bir çizgide gibi duran Mehmet Barlas, evinde 12 Eylül’ün mucidi darbeci generali ağırlamakta beis görmemişti. Çünkü Mehmet Barlas’ın hayatı güce ve güçlüye selam durmakla geçmişti. İsmet İnönü’den, Süleyman Demirel’e, Bülent Ecevit’ten Turgut Özal’a, Tansu Çiller’den Tayyip Erdoğan’a, güç kimin elindeyse, Barlas orada saf tutmuştu.

28 Şubat döneminde işsiz kaldığı için Mesut Yılmaz’a bayrak açan Mehmet Barlas’a, bugünlerde düşmanlık yaptığı Zaman gazetesi sahip çıkmış, yazılarını yazmaya Zaman’da devam etmişti. Fakat bugünkü güç dengesi Zaman’dan yana olmayı değil, Zaman’a çakmayı gerektirdiğinden, Barlas vefayı bir kenara bıraktı.

Ekrem Dumanlı’yı “Genç ve nispeten az deneyimli” ifadesiyle aşağılamaya çalışan Barlas, aynı yazının içinde, Dumanlı’dan daha genç ve neredeyse tecrübesi sıfır, nevzuhur “Küçük” bir zatı referans göstermekten kaçınmadı. Dumanlı’yı ve temsil ettiği camiayı eleştirme adına, kim olduğu belli olmayan bir kişiyi bile kendisine destekçi olarak göstermesi, Barlas’ın içinde bulunduğu açmazın en büyük göstergesiydi.

Seçkinci, elit, tahammülsüz ve İstanbul sosyetesi bir Beyaz Türk olan Mehmet Barlas’ın, Tayyip Erdoğan sevgisinin de günübirlik olduğu çok yakında ortaya çıkacaktır. Hayat tarzı ve dünyaya bakışı ile AK Parti ve Tayyip Erdoğan çizgisine oldukça uzak olan Mehmet Barlas’ın Başbakan’a için düzdüğü övgülerin nedeni sahip olduğu koltuğu koruma gayretidir. Devran değiştiğinde, çizgisi ilk değişecek kişilerden biri, zat-ı muhteremin kendisidir.

Türkiye’de çalışmadığı ve kovulmadığı gazete-televizyon neredeyse kalmamış olan Mehmet Barlas’ın, bugünlerde izlediği yol, tükenişinin son demleri sanki. Kendisine nezaket dahilinde sorulan sorulara ve yapılana eleştirilere dahi tahammül gösteremeyişi bu yüzden belki de. Elli yıllık bir gazetecinin son çırpınışlarını izliyoruz, ibretle ve ilgiyle…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder