Sayfalar

HOŞGELDİNİZ, ŞEREF VERDİNİZ...

12 Haziran 2010 Cumartesi

"İsrail haklı be abi!"



Emre AKÖZ / SABAH 12.06.2010

Ülkeler arasındaki bazı ilişkileri anlamak için bazen sadece haritaya bakmak yeterlidir. Resmini gördüğünüz bu basit harita, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun anlattıklarının özeti.
Türkiye'nin, Ortadoğu'da kurmaya çalıştığı "barış ve ekonomik işbirliği" bölgesinin ilk ayağının görsel hali.
(Zamanla daha da gelişecek ve yine Davutoğlu'nun tabiriyle, Sinop'tan Ekvator'a; İstanbul Boğazı'ndan Aden Körfezi'ne uzanacak.)

* * *

Türkiye "barış ve refah" diyerek Suriye, Lübnan ve Ürdün ile işbirliği yapıyor. Vizeler kaldırılıyor. Çeşitli anlaşmalar imzalanıyor.
Böylece ortaya dört devletten oluşan "tek" ekonomi çıkmaya başlıyor.
Türkiye'nin kurmaya çalıştığı işbirliği bölgesi, bu haliyle İsrail'in çıkarına aykırı olmayabilir. Hatta tersine, çevresinin zenginleşmesi İsrail'e de yarar...
Ancak İsrail yönetimine egemen olan "askeri akıl" öyle düşünmüyor. Onun mantık yürütme biçimi şöyle:
"Bugün Türkiye ile aramız iyi. Peki ya gün gelir papaz olursak? O zaman Türkiye beni sadece kendi sınırlarından değil; Suriye, Lübnan ve Ürdün üzerinden de vurabilir."

* * *

İsrail bu tehlikeye karşı ne yapmalı?
"Türkiye daha bu işbirliği bölgesini oluşturmadan yapacağım bir hamleyle engelleyeyim." Nasıl?
Mesela şöyle:
"Mavi Marmara'yı vurur, yardım filosunu terörist ilan ederim... Kabahatli olarak İslamcı Erdoğan hükümetini gösteririm... Lobilerim sayesinde Batılılar beni dinler... Bunun üzerine Türkiye, İran'a doğru kayar... Eğer bu süreç Erdoğan hükümetini düşürürse ne âlâ; CHP-MHP koalisyonunda bölgesel işbirliği projesi çöpe gider... Erdoğan düşmezse Batılılar, İran'a yaklaşmış bir Türkiye'nin İsrail'i çevreleyen gelişme hamlelerine izin vermez.

* * *

" "Vicdanı", "ahlakı" ve "evrensel hukuku" bir yana bırakın: Sadece ve sadece buz gibi bir askeri mantıkla düşündüğünüzde, İsrail'in Mavi Marmara haydutluğuyla Türkiye'ye cephe alması "olağan" gözükmüyor mu?
İsrail'e de hak vermek gerek!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder